Nuffnang

Thursday, October 30, 2008

does gender helps??

these few days kerja aku interview..interview..interview. am looking for my future contract staff.

why???

meh aku citer.

i hire this GUY (age early 20's) as CSR (Customer Service Representative) starts June 08.
1st time aku interview dia, he seems ok, got IT background, bla, bla, bla. I even offered him higher salary compare to normal CSR in sapura. damn..he's lucky!! :(

1st month - ok... semua ok la.

2nd months - dh tunjukkan his true color. dtg lambat. break lama. so, ini boss sudah kasi verbal warning.

3rd months - still x berubah. getting worse. ada 1 time lunch break for semayang Jumaat from 12-4pm ok? aku sudah jd singa. call2 sound 2-3 das. monday, dia dpt 1st warning letter.

4th months - dia ok skit. tapi MC, EL x inform. aku yg kena call/sms tanya. sesuka ati mak bapak dia je. then, dia dpt 2nd warning letter.

5th months - aku dh malas nk amik tau. memang plan nk terminate dia after his contract end (which is in Nov 08).

24th Oct 08 - gaji day. dia MIA sampai le now. ^%$#*&^%$# <--- ayat2 time aku marah.

Tuesday (28th Oct 08). Report to HR. starts interview few candidates. semua GIRL ok?
yup..aku serik nk amik guys lagi. unless that guy is 'lembut2' type. they r good! :)

so friends,
pls pray that i get a good, dedicated staff. aminnnnnn.....

12 comments:

Mimi~Najeeb said...

alahai Hirda..betoi la bukan nak ngata apa..tapikan our dept ni..tak pernah la guys melekat kerja lama...asik resign jek..ada yg MIA jugak..siot je..dahler kerja byk pending..tp gaji dia jalan (sbb bos kami cam lembut hati gitu..ceitss)..last2 dept aku nih semua pompuanss..girl power!!

Cik Puan Mimi said...

wah ganas kau, jd singa ek.. tapikan kalau aku pun aku hangen gak.. memula nak kerja, kemain lagi tunjuk baik, dah dapat kerja semua lupa diri.. tu ler orang melayu.. tak tau diuntung...bukan nak kata, tapi realiti!!!

ok wish you luck.. semoga dapat staff yang dedikasi ler

As mama Adriana Amani said...

Hirda... sabaq jer la... biasa la... laki ni memula jer ok... lepas tuh dah tunjuk malas... opis kiter ni pun leh kira baper kerat jer laki.. yg ader pun asyik ilang jer... kalo nak cari kemain susah lagi... so instead suh depa ni buat kejer baik la kiter buat sendri... sakit ati jer... menda nyer kalo kat situ kat c2 gak... suh la baper kali pun... geram kan...

lieya_latif said...

moga2 pasni ko dapat staff yg gemilang, cemerlang dan terbilang.........

Sue@MamaMaryam said...

aminnnnnnnnnnn :) mcm2kan? dha dpt keja pun nak men2 lagik..

Jue ~ mama DnD said...

hirda weii..delima yg ko rasa sam mcm kat opis aku...although aku bukan ms.boss tapi aku tensen ngan mamat nie... dia ni kojer kat tmpt aku since august last year.. july hrtu dia sakit kena stroke..lepas 2 bulan mc dia masuk kerja... tp dia dah c mcm dulu.. ckp pun kami susah nak paham.. x leh menulis tgn.. boss aku bg gak dia masa... tp since dia msuk kerja hrtu sampai la... cam tu gak... yg aku x shuke tu dia pass kerja dia kat org lain.. sampai biler org lain nak cover kerja diakan... kami dah report kat hr. hr bg 6 bulan start form renew contract hrtu... jan next year kalo x perform gak.. terminate a... kami mmg kesdian kat dia.. tp interm of qulity service kami kena pentingkan diri jugakkan...mamt tu pun jenis yg ala² lembuts gak...
aku harap ko dpt lah staff yg rajin & dedikasi...

Jasfyra said...

hmm..rasanya kalo csr elok girl kot hirda...zura pon pernah jd csr dulu2...hehehe

harap sabar banyak2 ye..mintak2 lps ni dpt ar yg ok

mrs khairul said...

hirda mmg betoi arrr..jantan ni prangai mcm beruks..nk dpt yg ok mcm cr ebutir berlian kt pasir..ceh berbahasa plka ku nih..dulu msa aku keje kt bank staffs aku sume jantan pastuh lagi tua dr aku plak..kalo aku marah wat deks jek..keje main2..pntg aku xde diorg main game jek..uihh,..tensen aku dh la msa tuh tgh preggy kn kanda..

hopefully ko dpt staff yg baik ok..

mrs khairul said...

weh aku kena tq ghupanya..nnt pas test aku jwb eks..aku sokong niat murni ko nak fully breastfeed tuh..insyaallah..aku pun rs best sgt dpt fully breasfeed.xyah ssh2 nak bancuh susu & beli susu..heheheh..

re:beg thomas kanda tuh khairul yg beli..kt jusco midvalley..RM119..aku syg beg nih.pd aku mahal wei..ingat xnk ks dia guna dulu..tgu msuk tadika..alih2 skg ni roda dia nk ber"bulu" sket..apa taknya dok tarik kt lantai porch taska tuh..

azie(mama auni& erin said...

mcm yer peel manusia nie kan hirda sabar je la..

Sham Ummi Echa said...

huiihh.. kalo aku pon jadi singa naga sumer kalo prangai cengitu.. mmd selayaknya dia dipecat...

hope ko dpt new staff yg rajin n ok..


re : hirda ari ko ada tnya pasal kek SR tu kan..sori ler lmbt reply..daku bz ler lately nih..
kek tu x silap kena tmpah 3-4 days before n kalo nk wat LO sndiri at least 1 week..

~aza...as / ummie afiq~ said...

alahai hirda ooiii...aku dah jumpa 2-3 staff macam ni bawah aku....bukan guys saja okeeyyy...now aku tgh berdepan dengan sorang budak pompuan muda...macam tu lah perangai dia....typist aku....gomen bukan macam swasta...boleh terminate sesuka hati....macam2 proses nak kena lalui.....so...now...aku ni macam mak tiri...tiap2 hari dok "berletiaq" kat dia....dia boleh buat muka sardin...hangin aku tiap2 hari.... :(