Nuffnang

Thursday, October 9, 2008

Raya 08 - Day 3

terus day 3 ok?? day 2 aku x sempat snap pic apa coz sehari suntuk aku kat umah PIL kat Bkt Kayu hitam.

sampaikan sue & co mai umah pun aku x sempat bergambar + aku & sue bz bergossip...muhahahaha...

adik-beradik hubby semua dh balik beraya umah in laws derang. so, tinggal le menantu pompuan 2 org. terpaksalah aku menunjukkan skill masak depan MIL. aku bukan x mo tunjuk aku terer masak... (wahhh..perasan nihhhh), aku just x reti sgt nk masak guna dapur org lain. (alasan!! alasan!!)

okies... day 3 ada family gathering belah family daddy aku aka tok abah hardy.

held @ umah mak lang aku kat Tasek Gelugor, Penang. Family gathering ni tiap2 tahun WAJIB buat. tempat je different. derang suggest next year nk buat kat umah parents aku kat Jitra pulak... hmm kompem aku x leh glamer bergaya next yr punya gathering. ye la kan.. anak tuan umah... mesti bz punya..cheh...

mcm yg korang2 tau, thn ni aku kan buat sehelai je baju raya... so, raya ke-3 tu aku ulang tayang baju raya aku kat family belah penang lak. coz terasa diri slim pulak pakai bj raya tu. hihihi..excuse me... aku dh basuh ok...

kami sampai 12.30pm. daddy & hubby sibuk2 nk pi semayang Jumaat. aku?? aku & my lil sis dok monitor budak2 ni main kat playground depan umah. sib baik playground tu ada pokok. so, redup la. hardy dh mcm anak bangla aku tengok. berpeluh cam lari 100m.

mama & kakak aku tlg potong2 tomato, timun, bawang nk buat acar nk mkn beriani nanti. rajin derangg.... aku bukannya malas.. tapi aku dah menuntut camni, kalu pakai baju kurung ayu2, cun2, jgn le sapa2 gediks suruh aku pi buat kerja kat dapur... paling aku buat pun, isi kuih raya dlm balang or basuh pinggan. potong2 ni, mintak mahap ye... kerja2 tu semua time aku pakai t-shirt or baju2 dok umah je. keh keh keh...


ngan cu mimi...merangkap bibik of the day. aku bg arahan je soh dia tgk budak2 tu..muhahahah..


ni hardy snap sendiri..aku tolong hold camera je..


ni time kena marah dgn daddy coz main tanah..


eksyen tau, nk mkn nasi beriani pun kat playground...


tinggi oooo slide ni, hubby x kasi hardy naik, tapi aku...suka ati la anak oiii, janji enjoy & x jatuh.

dua2 muka ngantuk


hardy ala2 senyum disebalik puting... note: baju boria ngan daddy fr bandung ye...


sibuk soh daddy nyalakan lilin dia nk tiup..


daddy aka tok abah, paksu & pakngah. ni adik-beradik laki my dad.

9 comments:

Jasfyra said...

hirda, hang sama le ngan aku nih..kekeke.ada sesi ulang tayang baju raya.muakakakakaa..xper,kita basuh apa kan.ala hirda kami pon salam ala2 koboi gitu.xde dok kt sofa..gambar dok salam kt sofa tu lakonan semata2..sbb jeles tgk org lain salam kt sofa...kekekeke...

re - hirda 5 pompuan ek..zura 4 pompuan..samalah kita...hehe

Zanna_MamaBatrice said...

pandai ko ngelat erk hirda...
kalu aku, harus dah kena jeling ngan MIL aku tau....hik hik hik

eh, betul arrr...ko slim pakai baju tu...baru ler nampak rupa sebenar baju ko tu, cun seh...aku suke part manik2 kat bawah baju ko tu, tp kalu aku buat kat baju aku, harus satu hari jer bertahan manik tu....aku nie ganas sikit + batrice yg tak reti diam nanti dok menyungkil segala manik tu......

seronok ler hardy dpt main kat playground....

best erk ada family gathering camnie.....kalu keluarga besar, sure meriah nyer....

same ler cam batrice, skang dah pandai nak pegang2 camera tu klik sana klik sini...anak2 skang dah advance erk hirda....

Cik Puan Mimi said...

siap ada note from bandung??? heheheh baru aku nak tanya..

betul la hirda, kekadang tu ada hari yagn kita beraya tapi langsung tak bergambar.. tapi aku pun ada gak sesi ulang tayang baju, sama jek cam kau.. almaklum ler baju raya aku pun ada 3 pasang tak siap (hampasgas punya tailor)

haha lawak2 part kau tak dapek nak nolong kat dapur tu.. hehehe aku plak, kalau dah siap melawo sakan, MIL aku memang tak kasik aku basuh pinggan ke hapa ke.. dia suh layan budak jer.. selamat aku dari buat kerja dapur.. dah tu siap puji melambong "lawo menantu aku" heheh kembang setaman aku rasa..

Sue@MamaMaryam said...

hahaha..aku belum ulang tayang lg tau.. kt x pegi beraya.. ahaks... leh pakai raya haji nih..

haah aku pun x amik pic masa p umah PIL ko itu..sogan eh..lgpun bgosip lg syokkan?? muahahaha

aku sejak ada anak ni dah ala2 malas gitu..padahal bukan aku yg jg maryam..tp aku buat2 sibuk arr kunun2...

mesti hardy mkn bykkan..siap kt playgorund lg tu..hahaha sesekali alih angin sket..

Iena@MaMaJannah&Rizqi said...

comelnyer baju hardy ngan papa dia..sedondon merah tau... beli kat maner tu hirda??
tahun depan family ko lak punya turn buat gath yer??..so kene belajar masak sedap2 tau...keh..keh..
tak per ulang tayang baju raya..asalkan nampak slim..

Ayong said...

heheheheh hirda...tak gheti ye dapur org lain?? bijak..bijak...aku kan hirda, caya tak?tak pernah lagik bertungkus lumus masakkat dapur umah MIL aku..memanjang dia tak bagi aku nolong! ha....

Mimi~Najeeb said...

hirda..aku pun camtu. kalo da pakai cun-cun (perasan gak aku nih) mmg malas nak sinsing baju nak turun dapuq..hihi. Nasib baik raya baru ni, kami pakat share2 tukaq lauk ..sebabnya kalo nak suh mak aku dengan aku masak..jenuh la.
p/s - Suka la tgk baju boria daddy and son tu..

lieya_latif said...

ececeh...baeek punye alasan!!!!...tapi memang pun...same laaaa...tak kuase aih nak masuk dapur bile dah lip lap pakai baju cantik2.....nak tolong boleh...tapi kene pakai t-shirt, baru le tak ralit kalo baju kotor ke ape....lagi satu bab dapur....hu hu hu mmg pun...ala2 kalo kat dapur org tu cam tak reti jek yeak nak masak....tak biase laa katekan.....(konon tu) keh keh keh keh


alahai hirda suke aku tgk hardy ngan daddy nye pakai baju merah tu....same2 kacak gituuus....syok gak tgk anak beranak ni pakai baju same2.....

syoknye ade family gathering....bagus tu..selalu lieya tgk dalam paper ade family gathering camni..... kiteorg ni kalo nak buat ntah berjaman....masing2 dah sibuk nak balik ke mertue masing2...tapi kalo dikumpul2kan mmg ramai jugak....

Sham Ummi Echa said...

samat hari rayer hirda..
wah2 korang ni sumer pakat hapdet citer raya ker nih...daku x wat lg nih..nnt2 la yer.. daku pon x nympat nk amik gambo byk2..bz jaga echa yg dok melasak skang nih..
sama ler kita hirda..baju raya sepasang jer..tp lom ulang tayang lagik..raya ke-2,3.. dok pakai thn lepas jer..hahahha..cntik baju raya ko thn nih...