Nuffnang

Wednesday, October 22, 2008

cabaran sungguh...

benda ni jd after we came back fr cuti raya yg panjang hari tu.
aku rasa hardy cam dh best dok umah & 1st day nk hantar pi nursery hardy nangis cam kena dera. siap kejang2kan bdn sambil sebut "nak mamaaaa, nk mamaaaa".. fuhhh aku nyaris2 x jd hantar. tapi ku 'macho'kan hati and hantar gak. kalu x, apa benda pun x leh buat.

aku ingat benda ni will jd max seminggu la. tapi takdenyaaa... tiap2 pagi adegan yg sama berulang... :(
cikgu kat nursery tu cam dh imune tgk hardy dok melalak pagi2.

my normal routines:
5.45am: alarm clock bunyi. tutup balik & tido sampai pkl 6am. (aku x tau apsal aku buat camni. WAJIB kunci jam atleast awal 15 mins.)

6.00 - 6.40am : bgn dgn sendiri. x yah alarm2. mandi, semayang, siap2. time ni selalunya hardy dh bgn & mintak susu. sambil aku dok make up, mulut dok pot-pet2 layan hardy. hardy lak....dok lompat2 atas katil sambil sebut "loooooompat tingkat".. (hmmm confuse aku dgn anak aku ni)

6.40am: dh start engine keta & load brg2 dlm keta..... hardy still kat atas..demand nk main ultraman la, car la.

6.45 am: naik atas pujuk hardy turun. x jln! dukung hardy yg melalak2 x mau ikut sambil turun tangga. masukkan dia dlm keta. pi nursery.

6.50am: sampai nursery (nursery row depan umah je ye...hihihi). hardy dh melompat fr seat depan ke seat belakang sambil meraung2. jenuh aku nk tarik kuar.

penat kan? imagine la hari2 camtu...

tapi...

sejak this week... aku rasa aku dh pandai psycho hardy skit...

my current routines:
5.45am: sama spt di atas..

6.00 - 6.40am : sama seperti diatas...

6.40am: dh start engine keta & load brg2 dlm keta..... hardy still kat atas....

6.45 am - 7.00am: naik atas pujuk hardy turun. cerita pasai dog la, cat la, ajak dia turun nk tgk ulat kat kwsn umah la, sampaikan citer lion pun kuar. note - LION is sunway Pyramid for hardy... LOL.

7.00am: berjaya bwk hardy turun bwh. tapi hardy nk turun sendiri. x mo aku dukung. slownyaaaaa... satu-satu dia dok kira anak tangga tu. sungguh menguji kesabaran.
2 puting yg dia guna kat umah dia nk bwk gak. pujuk dia naik car pulak. ckp kat dia nk bwk tgk dog, etc.

7.15 am: lalu depan umah india yg ada dog. drive slowly nk bg hardy nampak dog yg bising dok menyalak itu. sampai nursery. ajak dia turun & janji nk bwk dia pi playground lepas aku balik kerja... dia turun still 1 puting kat mulut, 1 puting pegang. kiss2, salam2, babai2. jalannnnn....


legaaaaa.....

tapi tgk la masa yg aku ambik. aku sampai opis lambat le skit coz jammed kat area kinrara tu. isk isk....

19 comments:

Cik Puan Mimi said...
This comment has been removed by the author.
sue@mamaMaryam said...

iskh..mencabar sggh la.. hardy dah bijak la tu..

aku al-hamdulillah ..maryam tido/mamai klu pepagi.. kecuali dia x sihat..dia mmg melalak abeh.. sedih aku..maryam klu demam x mo org lain..nak mama jek.. tu pasal klu dia demam aku cuti.. x sggp nak dgr dia nangis...

Cik Puan Mimi said...

la hai, cam tu perangai hardy pepagi ek?? tak pe, mungkin masa raya tu dia dah sedap cuti kan. so dia dah selesa kat rumah..

ala nanti biasa la hardy tu.. cuba kau awalkan lagi kau punya masa, so that kau tak lambatkan :)

aku bersyukur anak2 aku tak de masalah nak pergi taska.. pepagi they will know yang dorang WAJIB gi taska.. alhamduillah tak pernah nangis, aku just cakap, nanti balik kerja, kita pergi jalan2..

tapi aku rasa sebab apa aku tau, sebab pagi2 hardy dah bangun kan?? tu yang dia tengok kau bersiap2 dia ingat kau nak gi jalan2.. macam anak2 aku, dorang still tido, tapi kalau tak tido pun, aku selalu bawak dorang gi taska jalan kaki jer, tak naik keta.. (kalau naik keta conpem agaknya dorang pun tak nak gi taska sebab ingat nak gi jalan2)

Mimi~Najeeb said...

Now we know that, it takes a lot of creativity to be a mom...Orang lelaki sure tak reti buat mcm kita buat kan..hihi

Ya Allah, sabar je la..kalo Najeeb melalak camtu, serba salah jugak hati aku nih..

Aku pun kalo Najeeb da bangkit awai(but very jarang), maktok kena bawak dia gi kitchen tgk cats kat belakang rumah..kalo tak sure melalak nak ikut aku..sambil cakap car...shoes..(dia x reti cakap ayat lagi..still guna single word)..maksudnya nak naik car, nak pakai shoes..huhu

Nasib baik la dia 'makan pujuk'..clever boy Hardy ni..da makin besaq, makin banyak akal dia

Jue ~ mama DnD said...

alahai hirda...samalah kita..akak pun tensi gak ngan dalila pg ni...
dalila x nangis nak p school... tp byk songeh...mama dia ni plak rimas benda yg hegeh² nie..huhu... tu yg kdg kalo ceh blodd pressure leh naik kut...

eija28 said...

dah sedap cuti tu yg x mo g nursery....mcm iman nie...rileks jerk dia bila hanto kat umah bbsitter...klu time eija nak amik dia blk umah...dia buat dek jerk...sbb ada kwn dia lg kat umah bbsitter tu...

wanie said...

dah lama cuti raya tak ke taska..tu yang tak nak gi taska...dah seronok dok ngan mama dia...

birthday bash hardy bila ye?

ILA said...

yer la...bebudak ni kita kene psyco dia...huhu mmg menguji kesabaran.

AFIQ pulak kalo dah sampai umah atok dia, selagi atok dia x start enjin motor...dia mmg x nak turun dr kete aku...hover betul!! Dia pikir bila enjin motor dah start for sure atok will bw dia seround 2 dulu..huh anak...anak...

~aza...as / ummie afiq~ said...

aku nak komen sikit bab kunci alarm clock 15 minutes awal tuuu...hahahah sebijik perangai aku...memang wajib kunci jam 15 minutes awal...kalau tak...sure aku akan bangun lewat 15 minit jugaaakk...hehehehe...hubby aku kata ntah apa pesyen punya perangai... :D...bab kena pandai guna kreativiti tu memang laahh...macam2 dalam kepala otak ni kena create citer nak pujuk depa....yer lah kan...dah makin besaq...so..otak depa pun dah makin cerdik :)

mrs khairul said...

hirda aku pun sama...kanda aritu pun xnak p skul..ye lah dh 2 bulan dok kg..melalak2 dia kt gate skul tuh..sedih aku...xpelah..lama2 nnt elok lah hardy tu kan..saje je nak perhatian mama dia..nak manja2 ngan ko tuh...

lieya_latif said...

kih kih kih gelak sorang2 aku hirda bace kes hardy nie...mmg aku boleh bayang kan kesusahan ko di pagi ari...tapi comel plak aku bace kisah nie keh keh keh keh....

seb baik mia n mija mmg tdo jek tak bangun2..sampai le bawak ke kereta....lagi dasat kuat membuta kan....hi hi hi hi

Iena@MaMaJannah&Rizqi said...

adoi mencabor tull mcm tul..boleh lak buat sesi lawatan pagi2 nak tengok dog ler..sib baik hardy tak request nak tengok gunung ledang..
Jannah lak aku pagi2 dia dah mandi ngan abah dia..senang tul pengasuh dia..dulu dia pun tak nak p umah nanny dia, siap suruh pusing stereng lagi..
la ni hubby aku dah ader satu kaedah, setiap pagi buatkan dia bekal makanan atau beli,suruh dia pegang..dia suker lah..tak sabar2 nak masuk umah nanny dia nak makan..keh..keh..

Jasfyra said...

mmg mencabar..kadang2 kita pon naik geram kan hirda..tp cian lak kt anak..huhuhuu.

Ayong said...

inilah dia...cabaran bila kita dah menjadi seorang isteri..seorang ibu....harung segalanya!

As mama Adriana Amani said...

hmm.. susah gak erk... bila bebudak ni mengamuk pepagi kalo nak p skool.... adoi la... ntah adriana camner la sok kalo nak anto p skool....
sabo jer la hirda... cabaran tuh....

azie(mama auni& erin) said...

lor hirda aku baru wat jer..baru sgt2...aku add link ko blog aku yer..
rep: aku nak sgt klu ko kasi..aku ambik ckit yer..harap2 apa yg ko mkn masuk kat aku ckit...muah suka tau

Sham Ummi Echa said...

biasa ar bdk2 ni kan..pntang cuti lama sket.. dia mula la naik syok dok kt umah.. kita dok layan dia..
sama ler ngan echa.. now hari2 meraung gajah suh bawak round dlu.. kalo awal lg leh la bwk round.. kalo da lmbt..camno nk bwk round.. meraung sakan ler dia... mula la rasa aku ni kejam sgt sbb biar anak meraung.. tp nk wat camne..kalo dilayan..hari2 camtu gak dia...

~~ciklinn~~ said...

wah sunggguh mencabar nyer kak... tapi takper dah ada perubahan.... hehehhe dia nak dgn mama dier jerlah tu....budak2 mmg camni lah...

dulu masa zaman keja pon linn melaluinyer... skrg dah duk umah dia meraung nak ajak linn titun memanjang,... huhuhuhu naik boolat dah linn duk ikut aisy titun...

Alvin said...

Thanks so much for your article, quite helpful material.
lesbian websites | heavy periods | cheap earrings