Nuffnang

Wednesday, April 1, 2009

lye huat garden...

date: 14 March 09 (ye, ye.... aku tahu dh basi..tapi baru now ada mood nk update.. ;) )
time: 5pm
venue: lye huat garden, napo, kedah darulaman yg terchenta.... (LOL)


lepas balik fr kenduri kawin umah cousin laki aku kat jitra & kenduri adik ipar sue @ hutan kampung; kami singgah umah parents aku dulu. tukar baju. x koser aih aku berbaju kurung nk singgah lye huat garden tu. dh le jitra max punya hangat....

actually lye huat garden ni dh wujud sejak awal 2000. tapi kami ni dok lalu nk pi bkt kayu hitam (umah PIL), tidak sekelumit pun berminat nk singgah. aku dok ingat dlm tu sure la ada banyak tokong2 ke, apa2 ke.
then, last raya, kawan hubby aku bagitau, actually dlm lye huat tu ada byk animals. mcm mini zoo le. wahhh... ye ke?? kagum aku weihhh....

sib baik anak sedara hubby; AIN ikut kami. so aku lega skit & leh la melenggang kangkung aka berangan jadi MEM kejap. LOL
byk pic yg aku snap... tapi aku letak mana yg penting kat sini je.. yg lain, korang leh masuk tgk kat SINI.

paling aku kagum ada satu building penuh dgn aquarium... besarrrr...
& ikan2 koi dlm kolam/tasik dia cam kebulur x pernah mkn. siap leh terlompat2 berebut fish food yg kami bg.
aku dok imagine kalu ikan2 ni dok kl, dh gemuk gedempol ni. org2 kl kan kan murah hati....

binatang lain mcm burung, crocodile, tiger, bear, deer, monkeyssss (coz ada byk jenis), snake, baby leopard, panther, etc. yg paling aku kagum (ye...aku masuk sini memang cam org jakuns skit. kejap2 kagum, kejap2 kagum) binatang2 dia bersih & gemuk fr zoo negara tau.
paling penting... x busuk. sapa2 yg pernah pi zoo negara, sure tau camna bau kat kandang binatang derang kan? kan? kat sini ok sgt.

for the 1st time aku tgk burung cenderawasih. aku ingat burung ni wujud dlm citer2 dongeng je. rupanya memang ada.

to sapa2 yg TERsampai jitra, lye huat garden ni kat area napo, before sampai changloon. so sue, aza & mimi-najeeb. kot2 korang balik jitra nanti & boring x tau nk pi mana, aku suggest korang pi sini.

tiket adult: rm10
kid (3-12 yrs): rm4

to tokei lye huat garden, sila bg komisyen kat aku...makacihhh...


siapakah dgn kami ni?? aku just mkn bubur pulut itam je coz perut dh sendat. tapi sedap ooo..fave aku tu.

ni dia, entrance lye huat garden. hangat oooo...

ada patung2 terracota cam kat china. hardy takut gila. cuba tgk expression dia. LOL

us..

daddy & son bz bg fish makan...

the lapaq fish...

ikan ni kalu x salah aku panjang dia besar satu bilik. penjang gila. time ni aku dh imagine bukan2, kalu cermin tu pecah, ada possibility x ikan tu kuar terkam aku??? uihh...scary...

pose kat cage burung cenderawasih.

ni le rupa burung cenderawasih. actually ada 2 ekor panjang kat kiri kanan ekor dia. cam misai apek dlm citer2 p.ramlee le pulak. LOL

ini burung ckp banyakkkk.. paling aku ingat "babai, babai".

anak aku pun dok babaiiii la kat bird tu..hehehe..lawak sgt.

ini bapak croc rasanya..besar gila. aku dok imagine kot2 dia bgn berdiri, sah2 leh ngap kepala2 kami ni. kuat sungguh imagination aku.

tgk tu, palang2 tu je yg pisahkan kami dgn croc tu... scary. thats why hubby dukung hardy. takut dia pi sua kepala kat celah2 palang tu.

baby leopard.

ular sawa albino...

1st time aku pegang anak kambing putih. bersih gila.

tiger yg dok pose golek2 bila dia tau org dok tgk dia.

bear.

swan yg bersih gak.

pengantin lama feeling2 bersanding sambil diapit oleh GAJAH. mcm perli size bdn pengantin je kan?

habiskan fish food b4 balik

bye2 lye huat, next time kami balik kg, kami mai lg na.


16 comments:

yong ibu chem said...

weh hirda, ni garden yg kat Napo tu ye. sepanjang 4 tahun aku kat sintok dulu..aku lalu je depannya..tapi tak terpikir lak nak masuk..heheheheh. best jugak rupanya dlm tu.

weh, aku teringat ada gerai cendol pulut..kat napoh rasanya..aduhh best gilakkkk cendol pulut dia!!

Jasfyra said...

bestnya..cam ni leh kalah zoo negara..hehe.kalo p area2 sana leh ar singgah annti

Mrs. Hasanif said...

tenkiu bg info..harus pasni klu blk a.s aku ajak en abu terjah.... ooo ni ala2 cam aku p deerland ari tu..bersih je.. tp yg ko p ni lg best la... wehh aku pun mcm ko.. suka pk yg bukan2...hahahaha

☆ lieya latif ☆ said...

HIRDA, aku nak tambah lagi satu, kalo ikan tu dok kat putrajaya pun sure gemok2..sampai tgk roti yg org baling pun tak heran dah he he hehe...

menarik gak tempat ni kan, leh tahan byk minatang2 yang ade....kelako plak tgk hardy takut ngan patung terracota tu....kemain die tarik badan die he he he

apesal ko pun tak pakai baju merah...baru le sehati sejawe gitu he he he...

dlm byk2 pic aku suke pic bagi ikan makan tu....sweet jek aku tgk...

pic ala2 pengantin kene apit ngan gajah tu pun aku suke, gelak2 aku bace caption ko tu....keh keh keh ..patut laa byk pic ber3...rupenye ade import cameraman he he he hetu pasal aku suke gi mane2 angkut adik aku, selain leh jage budak, leh jugak jadi cameraman bertauliah...keh keh keh

As said...

uih cantik tempat ni.. mcm mini zoo la plak... suka ... bagus tuk budak².. hardy pun kalo ngan fish kemain lagi... cam adriana.. suka ngan fish... harus ngadap fish jer la kalo p sana.. tp anak aku takut fish beso... wei... aku suka tang pic ko anak beranak diapit gajah.. cam best jerk... heheheheh

Aza...As :) said...

alahaaaaaiii hirda oooiii pasai apa hang tak habaq awai2 before aku balik jitra hari tuu tentang kewujudan tempat niii??? ;)...sungguh aku tak tau kewujudannya itu :)

menarik gak eekk tempat ni....kena pi lah nanti bila balik sana...tapi bila pulak nak balik kedah aku tak tau lah....utk tahun ni...maybe raya lah kot...tapi time raya mana hubby aku mau jln tpt2 camniiii :(..tak sesuuuwaaaaiii lah pulak...hahahahaa

♥ Cik Puan Mimi ♥ said...

hirda, 1st sekali nak habaq, gambar2 hang kali ni cun2 sangat.. gambar binatang semua clear la... cam guna kamera baru.. aku suka gambar ikan tu.. cam kat frame jer aku tengok

tengok dari apa yang kau citer, tempat ni sangat besar dan luas.. nampak memang nampak sangat bersih.. zoo negara tu jangan cakap la, harap jer mahal, tapi.......

betul cakap lieya, bila bawak kamerawomen, ada can ler bergambar sefamily.. tak macam aku, balik2 aku amik gambar laki aku + anak2.. tak pun gambar aku + anak2 jer. huhuhu susah betul nak amik gambar sefamily

Puan Iza said...

Bestnya tempat nie...sukalah sbb tempat dia nampak bersih...siap ada patung2 lagi...kalo kat KL sure aku dah pegi dah ni. Tapi apa kan daya...jauh nun di sana...kat jitra huhuhu...

banyak betul ikan2 yg lapar kat situ kan..hehehehe...tapi oklah sbb ko dan famili ko dh bermurah hati bagi ikan2 tu makan...mesti ikan2 tu tunggu korang dtg lagi hehehe...


re: ooo yeke meja mammut yg bulat tu dh tak der stok....alamak! aku suka yg bulat tu. Tapi kalo dh tak der yg bulat, yg 4 segi pun ok gak :-)

Sham Ummi Echa said...

poms...
aku suka la tmpat nih..
nmpk menarik jer..
binatang pon byak..pas2 ko dpt snap gambar menatang tu clear jer..
kalo kt zoo negara..toksah hrp ler.. sumer nyorok kt mana tah.. nmpk kandang jer tp menatang tah mana.. ishh..teringin lak aku nk pg sini..tp cam jauh sgt jer.. nama tempat napo tu pon ni la pes time aku dgr..teruknya aku.. sori ler..mak geografi mmg failed..heheh

Zanna_MamaBatrice said...

ko pun dah pergi hirda...
aku tahu kewujudan tempat nie...jujue mama akid dah blog kan pasai dia pi sana...
mmg best erk tempatnyer hirda...kalah zoo negara kan...
pastu kawasannyer pun friendly pengunjung...best ooo

masa aku balik dari langkawi tu...
lalu gark depan nyer tu hirda..
aku kabar ler kat kat laling hubby aku sungguh singah..
boleh dia kata..."buat apa" " sama jer ngan zoo"...hampeh tul....

bila ler plak nak merasa gi sana balik ...hu hu hu....

puas ler hirda
nengok gambar pun jadi ler kan...

eh eh eh....gambar 1st tu ko ngan sue & maryam erk...cam sue ler......

tak tahan lorr...
ko nyer imaginasi tu...tinggi bebenar...tp kalu dah pergi tempat2 camtu..harus ler imaginasi kena tinggi kan...kot2 lwr apa yg di imaginasikan tu terjadi....at least ada back up idea kan...

Iena@MaMaJannah&Rizqi said...

hirda, ko gambar kat patung terracota tu mcm kat bali lak aku tengok..
not bad gak tempat ni kan..takyah org2 utara dok jenuh datang zoo negara..sana lagi kelasss kan..

mrs khairul said...

aku suka gamba yg dgn gajah 2 ekor tuh..sweet..ala2 cam pengantin jek pastu kan tiba2 jek ada plak pengapit cilik tu kan.dtg merenjis..heheheh

aku seram tgk ular tuh..aku kalo p zoo kalo lalu kandang ular mesti tutup mata..seram nak tgk..penakut kan..

ikan2 tu plak smangat ek..sure gemuk sbb org dtg dok kasi dia makan kan..

tu dia cik puan hirda pakai baju kurung..apesal tak close up sikit..nak tgk keayuan ko..heheheh..

eija28 said...

wah...bestnyer tmpt nie....byk animal...kelakor tgk gambar pengantin yg diapit oleh gajah!!!!

p/s**pasal kursus tu kak ida boleh buka website nie....eija x sure boleh ke x kakitangan swasta boleh request ke tak...http://www.intanbk.intan.my

Linda Latip said...

huhuhu nmanye nk sbut mcm tergeliat sket lidah kan..pastu mcm kat hongkong plak rasanye haha

Mimi said...

menarik gak lye huat garden ni..betoi tu hirda, kalo x tau ingat ada tokong dlm tu..pasai nama dia..
geli aku tgk ulaq sawa albino tu..

Xavier said...

Thanks so much for the article, quite useful material.
installed updates | Boston whale watching | Johnston real estate