Nuffnang

Tuesday, November 4, 2008

typical...

everytime when i go to tesco, sure i will teringat2 peristiwa @ tesco a.star.

maybe some of u out there x tau. tesco a.star just opened in Jul or aug 08. so, benda baru + murah, ramai le org pi.

so do we... hehehe
we went there last 2 months (2 days b4 raya) just to buy carbonated drinks. every yr, hubby tukang sponsor air.
sorry ye, nk berbancuh2 air everytime org dtg beraya... sooo malas... ;)

so, back to my story @ tesco a.star;
manusia.... ramainyaaa.... and MIL kirim cili merah.
so, after bertolak2, nk pili cili...... part yg paling aku malas.... queue nk timbang & letak harga..
hubby awal2 dh tolak hardy pi area air botol.

time queue, rasanya aku org yg ke-10 & belakang aku x tau le ramai mana lg coz aku tgk line dia dh mcm ular kena pukul. terpusing2. then come this pakcik & makcik near to our line. i heard their conversation (hahaha.. so kepochi ok? habis tu dh bosan tunggu. dgr le apa org becakap + derang berckp dgn kuat)

pakcik: awak pi la ambik barang lagi biaq saya beratuq kat sini.
makcik: nah pegang barang. (sambil pass bakul with brg2). beratuq la betui2. saya nk pi ambik brg kat situ ja.
pakcik: (x beratur pun, just sandar kat tiang sebelah kami dok queue)

me: ckp dlm ati "awat pakcik ni x queue? queue la awai2, so that nanti lepas makcik tu mai, boleh la sampai turn depa nk timbang." sungguh concern ok?
.
.
.
.
makcik: (tercungap2) dh. dh ambik dh semua. mana nk beratuq ni?
pakcik: tu kat situ. (sambil tunjuk kat tempat 2 org depan aku)
makcik: (pi tolak2 2 org depan aku & terus queue. while that pakcik still berdiri kat tiang dekat kami)

me: aik??? ckp dlm hati lagi "ok..tunggu sat, nk tgk kakak2 2 org depan aku ni sound ke x?"
.
.
.
.
5 secs... x dak reaction fr both kakak2 depan aku. tapi i can see, muka depa dh berubah. muka x puas hati..ahaha

then, suddenly..(aku pun x sangka aku leh buat camni)

me: makcikkkkkk.... (sambil mencuit bahu), kami dh lama beratuq kat sini. (ckp dgn nada paaaaling lembut)
makcik: eh dak, pakcik tolong beratuq kat makcik, makcik pi ambik barang tadi. la ni baru nk mai beratuq balik. betui kan? (sambil tanya pakcik)
pakcik: (dgn suara yg sedikit tinggi) haaa!! kami dr tadi beratuq sini tau!
me: x dakkk... saya sendiri nampak pakcik & makcik sampai tadi. kami yg dh lama beratuq sini. x percaya tanya kakak2 ni. (sambil tunjuk kat kakak 2 org depan aku)
kakak2: (muka ala2 takut2 nk jawab. aku rasa nk lempang je) a ahh..ya ya.. kami sampai dulu.
pakcik: (suara tinggi) Ya Allah!! hampa ni x paham ka? aku dh mai lama. cuma x beratuq je.
me: dakkkkk... masa pakcik sampai, kami dok tengah beratuq! x kan pakcik x nampak line yg panjang ni?
pakcik: (suara still tinggi) DAH LA! JOM! KITA PI BERATUQ KAT BELAKANG! (sambil berjalan pi queue kat belakang. makcik pun ikut je)

kakak depan aku: dia mai lambat. saya pun nampak depa sampai tadi. senangg je nk potong queue. pastu bila org tegur nk naik angin.
me: memang pun. sorry le kak, saya memang x suka org potong2 queue ni. (tapi dlm hati aku kata "eleh kakak ni.... belakang pakcik tu berani pulak hg nk bersuara. tadi time aku sound, buleh buat bodo je")

actually apa yg buat aku x suka:
1) org potong queue (for this case, pakcik & makcik itu)
2) org yg rela dipotong queue (kakak2 itu)
3) rude. aku tegur elok2 kan? siap jwb marah2 nihhh...

balik umah, aku citer kat my sis...
my sis punya statement "sure org kata hg over... dia bukan potong queue depan hang. dia potong org2 depan hg. patutnya depa la yg sound"

me: a ah kan? hahaha.. bulan posa ok? aku penat! & org2 depan aku buat bodo je. thats why aku sound. patutnya aku sound kakak2 depan aku tu sekali kan??

actually kalu pakcik tu jwb elok2 dgn humblenya, aku rasa aku will bg je makcik tu queue situ. aku pun sian coz derang org tua. tapi ni.... menjawab dgn eksyennya.. & kuatnya... ewahhh... ini sudah lebey.... sorry aku nk kesian.

aku rasa benda2 mcm ni la yg buatkan some people say it's "typical Malaysian".

eh oklah... kerja..kerja..kerja...

14 comments:

ILA said...

wakakakak....lawak la citer hang 2 bulan yg lepas tu!! buat aku tergelak sesorang kat opis ni dok bayangkan sandiwara hang ngan pakcik makcik tu...

Hang mmg tegar tau...kalo aku x berani lg la nak sound!! harus blajar dr hang!! sbb nyer bila aku x sound somi aku la yg dok dgr aku berleter ckp blakang psl org yg ptg queue ni...hehhe

lieya_latif said...

ces!!! aku pun tak suke org potong2 queue nie...hengat besh sangat ke kene queue panjang2 ni...so ikut le turn....tapi paling aku geram ngan pakcik tu le...dah senang lenang sandar dinding pastu tipu plak bini die...tak memasal bini die dpt malu.....

Sue@MamaMaryam said...

good!!! aku pun akan ckp mcm yg yg buat tu.. hangen aku klu org potong q ni.. ari tu kt mcd.. ala kt kl sentral tu yg aku p blk dr besday bash f&e ... anak india.. aku sound je.. adik.. ni mana barisan... hehehe selamber jek..

Puan Iza said...

tul tu hirda...kalo iza pun geram gak tau org potong queue nie...dah la kita beratur punya lama, pastu dia senang2 jer nak potong queue....bagus arrr hirda sound m.cik tu.....biar jadi pengajaran kat dia lain kali...

Jasfyra said...

wah!! tabik spring ngan hirda..tindkan yg bagus..bukan kita nk kuang ajar kan,tp berpada2 ar...beratur ar elok2...yg akak 2 org tu,mmg aku rasa nk lesing jerk..depan2 xberani, belakng ngumpat lak...apa kes

Mimi~Najeeb said...

elok gak hg teguq pakcik/makcik tu. Tapi aku jadi geram lak baca yg pakcik tu ckp sora tinggi...padahal org ckp elok2 kt dia..

Zanna_MamaBatrice said...

gila hang hirda
berani tul hang gi sound2
kalu zana ckp belakang berani ler..he he he..
aku rasa kau nak kena amik aura hang ler hirda...
asyik kena potong queue jer kalu beratur..tenson tau....lagi2 beratur nak kuarkan duit gaji...dah ler beratur panjang2...pastu kena ptg plak...tiba turn mesin atm abis duit..mau aku tak ngamuk..he he he

Cik Puan Mimi said...

OMG!!! berani sungguh ler kamu ni.. tapi kalau aku jadi kau pun kekadang semangat berani "sound" pun datang gak..

memang la kesian orang tu dah tua.. tapi macam kau kata la, kalau dorang cakap baik2 "maaf la nak, makcik tak larat beratur lama2.. makcik tumpang kat sini yer" at least sejuk gak hati kita.. ni dah ler kasar giler bahase, mana kita tak naik angin...

azie(mama auni& erin) said...

hirda beraninyer hang klu aku aku pk 2-3 kali gak nak sound.Tapi klu darah nie dah minyirat aku mmg xkenal tua muda sume aku bantai jer.klu tue yg buat kita marah 7 hangin kan

mrs khairul said...

hirda tabik la kat ko ..mmg berani!! tp kan prangai kita lbh kurang sama..aku mmg suka sound2 org nih..cuma bila ngan khairul aku agak terbatas sket sbb dia tuh bersopan santun..keh..keh..x pasal2 aku plak kena marah ngan dia..

Iena@MaMaJannah&Rizqi said...

kalo aku, aku debik jer pakcik tu..memang berani tul org kedah ni..takut aku..keh..keh..

Sham Ummi Echa said...

respek kt ko hirda.. berani krna benar kan.. yer la betul gak..kalo dia ckp elok2..kita pon x kesah nk bg dia beratur dpn kn..yer la dia org tua... tp kalo org tua wat krg ajar..cemana kita yg muda ni..cewah..muda ker..hehehe.. cemana nk respek kt org tua kan...
yg akak 2 org tu pon.. biar jer org potong q..aper kes..

aku pon mmg skt ati ngan org potong q nih... ada la kes aku sound org.. bangsa asing plak tu.. snsitif nk sebut kt sini.. dia maki aku bahasa dia.. apa lg aku carut marut la dia plak kan.. aku kalo da hangin satu badan.. apa bnda pon aku jd berani jer..heheh

Ayong said...

ohh situasi yg sgt2 selalu dialami tiap kali @ shoppng complex!

dan harusss kena sound lah mereka dgn kami suami isteri!!

ada suat ketika,kami tolak2 trolly dia! chis!

Zanna_MamaBatrice said...

hirda...ko kena tag ler yang......