Nuffnang

Wednesday, September 10, 2008

is it normal??

still remember in my last entry. i said that i wanna check with kakak tailor whether my baju raya dh siap ke belum?

i did yesterday. the best part is, when i called her & asked her whether my baju raya dh siap blom dia jawab "dahhh, dh lama pun". ha e la, apsal le x tepon bagitau kak....

takpe, dgn semangat yg berkobar2, aku balik kerja, terus pi sec ... err aku x ingat sec brapa, SA.

let me describe 'bout my baju raya. i bought the kain fr bandung. baju plain & kain ada corak2.
so, coz baju tu dh plain. kakak tu suggest aku tambah manik2, labuci bagai. i did mentioned to her yg aku nk simple labuci/manik design. & the most important thing is... NO design BUNGA2!!! i dun like bunga2. she said OK!! according to her if simple design it will only cost me extra rm30. fine with me.

tapi kannnn... aku rasa nk nangis bila tgk baju tu. manik/labuci dia byk korangggg...
dh le tu... CORAK BUNGA!!!..diulang... BUNGA!!! sib baik bunga kecik2. but stillll... totally lain apa yg aku request. & know how much it cost??? rm60!!

according to that kakak, dia dh pesan kat minah yg jahit manik/labuci tu. bagitau nk simple & no bunga2. tapi minah tu leh lupa. dia hentam jahit bunga2 & tersangat le x simple.

aku malas nk argue apa, i just said ok, but still luahkan ketidak puasan hati aku about the manik/labuci.
so mommies, my money dh terbang rm100 yesterday. rm40 for upah & rm60 for manik/labuci.

so, note to myself... next time nk beli baju raya... no more baju plain. so x yah nk berlabuci2 ni.
or nk lagi senang..beli yg dh ready made...

7 comments:

Jasfyra said...

aduh kesiannya hirda...geram kan kalo apa yang kita nak tu dah jadi lain.tukang jahit tu lak xikut arahan...saje je tambah bunga2 tu.

kalo nak bukak manik2 tu nanti nampak lak kesan jahitan tu kan hirda..sabar je ar...

lieya_latif said...

alah hirda...mane bajunye...tempek ler....teruja plak daku nak melihatnyer....cian gak bace kisah ko ni, tapi nak buat camne....baju dah terjahit...nasi sudah jadi bubur....alah takpe laaa hirda...sekali sekale glamer berlabuci bagai....he he he eh

hirda pun suke ke pakai baju ready made....nak cari saiz tu payah laaaa...kalo lieya laaaa...tu prefer jahit gak tu...tapi skrang ni baju ready made dah ade mcm2 saiz kan...mmg fit ngan kite....ari tu belikan mak mertue baju raye kat noorarfa batik...okey n ngam2 plak ngan die...

psst, arini aku nak call tailor aku gak tanye dah siap tak baju raye aku....he he he he

faris iman said...

wah kak hirda pun ada blog erk....eija nie mmg dah lama ada blog cuma malas nak hapdet....nanti ada kesempatan eija hapdet...cantik lor hardy pakai baju melayu..cute!!!

Cik Puan Mimi said...

sedih ada, gelak ada.. (jangan mare tau)... tapi memang dasyat la tailor tu, dia pass kat kawan plak suh jahit.. pastu tak ikut design yg kau nak.. sajer menambah bagai manik supaya dapat caj mahal...

aku ni hirda, kalau caj jahit manik murah sangat.. yang single dan simple design tu baru RM20 jer.. kalau double line baru RM30 jer tau.. kalau baju penuh bunga badan dan tangan baru amik RM50 jer tau..

kau tepek la gambo.. aku nak tengok design dia.. kalau cantik, boleh aku tiru.. hehehe.. (psst sekarang boss aku takde, aku tengah sibuk jahit baju manik orang tempah.. ada 4 pasang, 2 dah siap, ada 2 lg blom jahit..)

aku tak suka beli baju ready made, sebab akukan pendek, so kalau beli confirm aku kena alter. so kena bayar upah jugakkan.. so lebih baik aku hantar terus kat tailor..

Hirda Ibrahim said...

zura ~ x pe la zura, dh nasib..
lieya ~ terpaksa suka le gak kat baju tu. kalu x suka, aku nk pakai apa raya nanti? baju raya sepasang je.
eija ~ k.ida oun dh ada blog since last yr. saja2 buat ;)
mimi ~ next yr kalu aku nk buat labuci gak aku booked ko dulu ek??
nanti aku tepek pic dia.

Mommy Lil'N said...

alahai..sian baca kisahmu hirda...takpa bawak bersabaq.. dugaan bulan posa..
Tapi bila baca bunga2an manik byk dijahit rasa mcm lawa jek hirda..ok lah tu..sekali sekala melaramsss :D

Jasfyra said...

re = hirda, zura koje kat unikl.cawangan MIAT.mak aiiii..westport pernah dapt 8 bulan bonus...tukar ar..nak keje westport ar..xmo petronas..hahahaa