Nuffnang

Wednesday, September 10, 2008

what should i do?



mommies,
just want some opinions fr u.

this things happened depan mata aku last week. time tu nk ambil hardy kat nursery.
selalunya aku will amik hardy awal compare to other parents. so, ramai le kawan2 hardy yg babai2 hardy time aku amik dia.

one day (last week). mcm biasa, aku pi amik hardy. hubby tunggu dlm kereta.
bila nampak je aku sampai. cikgu tu pun kata le kat hardy "hardy shah, mama dh sampai".
hardy yg tgh bz main dgn kengkawan pun excited nampak aku & berlari2 ke pintu. kawan2 dia pun ikut dia.

suddenly, ada sorang budak ni (a bit older than hardy). dtg kat hardy, tolak kepala hardy dgn kuatnya kat pintu nursery. betul2 kat depan mata aku. KUAT korangggg... 'gedegang' bunyi pintu tu kena kepala hardy.

hardy terus nangis dgn kuatnya & aku terus "heyyyyy!!!". takkan aku nk marah anak org kan? kelam-kabut cikgu2 dia kata.."apsal adam buat camtu kat hardy??".

oooo nama budak tu ADAM. cikgu tu perasan muka aku dh lain. aku cepat2 pakaikan sandal kat hardy & masuk kereta complaint kat hubby. we asked hardy..

me & hubby: adam selalu buat hardy ke?
hardy : adam buat!! dung!! dung!! (sambil tunjuk action dgn tgn)
me & hubby: siannnn... sakit x? (apa punya soklan ni?? mesti la sakit... hu hu hu)
hardy: atitttttt.....

kami malas nk panjang2kan citer coz ni kes budak2 kan. so, kami diamkan je la.

tapi last night.. hardy mengigau.... "atit..atit... adam buat, adam buat".
I was shocked!! anak aku dok kena buli dgn adam kat nursery ke?

what should i do?
do i need to ask cikgu @ nursery? nanti derang kata aku mak yg lebih2 lak. menda kecik2 camtu pun nk amik 'pot'. errr benda kecik ke ni?

think..think..
update as 10 sept 08; 9.30pm:
tadi ptg time pi ambik hardy, aku tanya cikgu dia pasal adam tu.
cikgu dia kata, adam selalu marah kat hardy coz hardy suka pi duduk depan sekali time org dok tgk tv.
so, kiranya lindung budak lain nk tgk tv aa.
isk isk... awat le hardy dok buat camtu??
tapi aku still citer kes kepala hardy kena hentak kat pintu dgn adam last week. cikgu to minta maaf & kata will monitor closely.
tapi camna pun aku pesan kat cikgu tu, kalu hardy ada buat kawan2 dia, please let me know. jgn buat diam je. tau le camna aku nk ajar hardy nanti... (mama garang nihhhhh!!!)

10 comments:

Cik Puan Mimi said...

OMG!!! kenapa jadi lagu tu.. ni mesti kes cikgu tak marah budak adam yang selalu buat kat hardy tu.. tu yang dia naik lemak tu..

must bagitau kat cikgu tu, supaya aware sikit kat budak2 tu, jangan main lepas jer.. pastu kalau budak tu buat lagi, kena separate kan dorang tu..

macam nursery mimi tu, budak umur emily tu memang separate dengan budak2 besar.. mean emily duduk dengan baby2 jer (umur dari 1-2 tahun duduk setempat)

oiit kalau aku pun muka sure berubah giler.. dah la muka aku jenis kalau tak suka/marah, cepat jer muka aku bertukar jadi hulk hogan tau..

iskh amarah ni.. hardy tu dah macam fobia plak sampai boleh ngigau.. jahat la budak adam tu

biarla hirda cikgu nak kata kita cerewet ker, apa ker, yang penting tu anak kita, kenapa senang2 nak buat anak kita.. kalau budak tu degil, kau boleh tegur budak tu sendiri.. kalau aku ler, aku tak bagi muka...

aku pernah gak budak besar buat anak2 aku, masa tu aku kat Mc D, pastu ada budak tu tolak emily, aku terus cakap "weii, apa ni" terkebil2 la budak tu..pastu abang dia tanya kat adik dia "makcik tu marah ker".. aku peduli apa.. aku tengok jer dia ngadu dengan mak dia.. aku tak heran..

huhuhu panjangnyer citer

Iena@MaMaJannah&Rizqi said...

betul..aku pun hirda pernah jadi sorang budak ni namer dia anas,pengasuh aku jaga..dia pernah tolak jannah depan pintu sampai ada kesan sampai sekarg tau tak???..benjol,berdarah2..aku tau dia budak2, tapi aku benci menciiiiiiiiiii dia yg menyebabkan anak aku ader kesan..aku lak masa tu amik jannah lambat ckit, ndak2 time tu aku pregnentkan rizqi..hati sensitiff,,aku nangis tersedu sedan depan makcik jg jaga anak aku dan depan mak budak anas tu..peduli aper aku....diorg kelam kabut tau tak..
Ko kener cakap ngan cikgu tu..bukan aper, supaya cikgu tu buat kerja ...perati2 kan budak2 tu..kalau dah terjadi, nak buat aper??

Mimi~MOmmy Lil'N said...

hirda..i takde experience hantar anak kat nursery/bbsitter...but opps before that..yang the last 2 words tu cam lagu 'My Friends Tigger n Pooh'..Now it's time for us to think..if you have a problem think..think think...hihih..sorry la melalut pulak..
Back to your problem..kalo aku...confirm hangin sebadan kat budak tu..tak kira la..aku sergah sekali la la tu jugak bagi dia kecut..bagi gempaq sket..pastu esok harinya kan ku pergi jumpa teacher ckp anakku ngigau semlm sebut nama Adam..better the teacher monitor betoi2 budak Adam tu..
Budak2 gaduh org ckp jgn masuk campur..mana boley..mesti masuk campur..kalo melibatkan fizikal musti masuk campur lagipun anak2 kita kecik lagi..belum pandai melawan balik. Kesian kat Hardy..
grrr..geram sungguh aku kat budak tu buat kat Hardy..
Najeeb ada cousin dia yg girl (sebaya but she's 6 months older - slightly taller than najeeb) pernah tolak sampai jatuh anakku..nak marah pun tak kena..tapi kalo bukan sedara mmg dah lama aku jerkah sekali bagi terkejut..

lieya_latif said...

ish nakal gile budak adam tu.... suke suki tolak hardy...geram plak lieya hirda bile bace kisah ni...sampai ngingau2 tu dah kes boleh dikatekan kene take serius tau....lieya rase better hirda tanye kat cikgu die...ala bukan bermakne kite fussy tapi dah sampai ngingau ape kes plak...tak memasal hardy sekecik tu kene tekanan emosi tau....hissh berapi tul aku ni .....(emo plak tetiber)

hirda, bende ni penah gak jadi kat mia ... ade boy ni selalu usik mia...tapi tak sentuh leeee...cume ejek (buweek)...mase tu depan mate lieya die buat...terus lieya bagi sign ..tunjuk tangan nak lempang...hahahahaha ...ganas tak mama mia nie...tapi bagus gak, budak tu dah tak usik mia lagi....(kot ye pun budak tu syok kat mia, tgu le besar sikit nak ngurat) ha ha haha...tapi yg penting kalo nak buat aksi ganas cam lieya buat tu jgn sampai cikgu die nampak ler....kui kui kui

`aza`~ummie afiq~ said...

aza sama cam mimi...tak der experience hantar anak kat nursery...pendek kata afiq dok umah...main sorang2 dgn tok wan or tok mie dia...but in this kes...siiiaann sgt2 dgn hardy...sampai mengigau...ni kes teruk nii...kita bukan nak masuk campur hal budak2...but ko kene tanya jugak kat cikgu tu..selalu kaa budak adam tu buat hardy...sampai dia mengigau...kalau sikit2 budak2 takkan sampai terbawa mengigau malam...

Hirda Ibrahim said...

thanks mommies, akan ditanya ptg ni!! (tgh semangat berkobar2 nk tanya ni. cepat la pkl 3pm weihhh...)

Sue@MamaMaryam said...

iskh.. ko bgtau je pengasuh tu..suh dia perati sket.. kite ada hak la.. bukannya cerewet tp bhati2..mantau ada kesan plak kot klu ari2 kena.. sampai ngigau tu..

aku al-hamdulillah maryam ok.. cikgu dia x dpt tipu aku pasal klu ada apa2 yg blaku pastu derang x pujuk maryam aku akan dpt tau gak.. nak tau x camne? maryam akan ngigau n x lena tido mlm..esoknya aku tanya nape ngan maryam.. hahaha..klu kena marah @ gadoh ke mesti maryam ngigau..

pastu klu ada org buat dia..kt umah maryam akan bgtau x mo kwn ngan org itu..aku tanya la cikgu dia nape maryam x mo kwn ngan budak tu..nanti cikgu dia story.. hihihi pandai ngadu tu..bahaya tau..tp klu dia yg salah x pulak dia ngadu..btuah punya budak..

Jasfyra said...

eiii...geram nya baca cerita hirda nih...haku yg hangin nih.
better hirda tanya gak kt cikgu tu.tu yg depan mata hirda, belakang kita xtau adam tu wat apa kan..jd batu api lak aku nih..
bukan nk nyibuk psl hal budak2tp hardy tu kecik lagi.dia xtau apa2lain ar kalo hardy tu dah darjah 2 ke kan...dah pandai ckp..xpe

kalo zura kt tempat hirda tu,zura langsang je budak tu walau pun dia xtau apa2...hahaaa..kejam kan

Mommy Lil' N said...

Hardy kecik lg..dia blom faham lg apa yg dia buat tu salah..
But that budak Adam shouldn't do that to him coz bebudak lain tak buat apa2 pun kt dia walopun dia dok blocking depan TV..si Adam tu mmg 'kaki buli' aaa..kecik2 lg da buli org (yg lebih kecik dr dia lak tu..tu yg berani..cuba kalo budak da besar sure dia tak buat)..heeeee..geram aku budak tuuu...grrr...sorri aa emo lak..aku mmg pantang dengar ceta org dok buli budak2 kecik especially anak kita lebih kurang sebaya..gamaknya kalo Najeeb dok nursery pun sure org buli dia coz anakku tak berapa pandai ckp lagi (tak pandai nak report kt mommy/baba/teacher)..anyway, glad 2 hear that the teacher will monitor them..mudah2an takde jadi lagi insiden camni..

lieya_latif said...

RE : laaaaaaaaaaaa hardy blocking orang keeee time tgk tv....tapi melampau lee sampai si adam nak buli hardy camtu...tapikan hirda...bile bace balik kisah hardy ni, lawak pun ade kan.....he he he he seb baik cikgu dah promise nak tgk2 lepas ni ...kalo jadi gak insident headbanging kat pintu ni harus kene sound gak si adam tu...bagi gertak sikit he he he

hah!!!! kuih proton....fist time lak aku mendengornyeeeeee....hu hu hu