Nuffnang

Tuesday, September 16, 2008

raya deco...

last saturday.....aku pujuk(or more to paksa...hihihi) hubby beli gak lampu kelip2. eh, korang panggil lampu ni apa aaa? family aku kat kedah panggil LAMPU KELIP2.

hubby kata lampu kelip2 ni dh old fashion. dia nk beli lampu yg kaler2 dlm tube tu. ahhhhh.. x kira!! aku nk gak. kalu leh aku nk yg siap dgn music lg. tapi kat tesco SA dh habis. heran aku org SA ni... apa yg aku nak beli, tuuu le gak derang nk beli (chewahhhh...)

for me, lampu kelip2 reminds me zaman raya time aku kecik2 @ umah paktok & maktok aku kat Penang.
bestnya... siap cam amaze gila tgk lampu ni dok bergantungan keliling umah. biasala..kat Jitra time tu mama & daddy aku x beli menda2 ni. coz for them, x yah nk berhias2 umah bagai. bukan raya kat jitra pun. tapi aku rasa bukan pasal tu...
pasal tight budget. ye la, daddy aku kerja gomen je. mama aku housewife. anak pulak 5 org. mesti nk guna byk duit time raya....

bila aku ingat2 balik time raya dulu... baju kurung WAJIB boria dgn kakak aku yg no 2 & 3. baju kurung mama aku jahit sendiri. save ooo...
baju moden paling GRAND pun KIKO, VILA (still ingat iklan dia "namanya vila, rupanya lawa, fesyen vila utk adik bergaya..etc..etc..etc. hahahha). bila dh masuk form 1 baru beli jeans LADY LIKE!! hahahah... wahhh kira paling bergaya la tu...

baju tido, from Bkt Kayu Hitam je k? tapi time dulu baju2 tido dia kain elok2. bukan mcm now. kasut raya? x pernah ada. kami ada selipar raya je. brand BATA ok. tu kira paling cunsss aaa zaman tu.
duit raya, paling byk org will kasi rm1. tu pun dh byk gila. imagine le aku dh tawaf satu kampung kat Bayan Lepas tu, aku leh buat collection rm30++ je. sungguh x berbaloi..dgn panasnya, letihnya... tapi time tu mana aku amik kira menda2 ni kan? yg penting COLLECT DUIT RAYA!!

adik aku tak merasa time yg susah camtu. dia lahir time aku darjah 3. so, bila zaman dia kecik2/sekolah rendah, dia dh dicategorykan budak yg dh senang. coz kakak aku yg no 2 dh kerja stewardess. so, baju2 raya dia semua cuns2. beli obersea je.. tu yg time tu aku sedikit berbulu dgn adik aku... heheheh jahat kan aku?

so hardy tu kalu dicompare ngan life mama & daddy dia time kecik2 dh dikira beruntung sgt. leh dikatakan budak2 zaman now semua beruntung la..
i guess coz aku x merasa menda2 ni time kecik, thats why aku nk bg anak aku rasa/pakai apa yg aku x pakai dulu.

bila balik kg dok berkumpul ramai2 & bercerita pasal zaman kecik2, i am so bersyukur. because of that aku jadi what i am NOW.

oh oklah.. apa le yg aku dok merapu pagi2 ni?? bukan ke aku nk citer pasal LAMPU KELIP2 je ke? hehehe..
ni kes malas nk start kerja & semangat raya dh melanda diri coz dok dgr lagu raya kat radio nih... cepat la 27hb.


budak zaman now tgh pose dgn pelita & lampu kelip2.



16 comments:

Sue@MamaMaryam said...

sebak plak teringat keseronokkan raya masa kecik..xde bj mahal pun still meriahkan? kite lebih kurang je hirda.. aku lg la..abah keja besa je.. wpun sowang pompuan tp dah sesak.. syukur la apa yg ada..

maryam kali ni aku x tau la aku main order je..sampai aku kira klu gaun maryam dpt suma ada 12 pasang ko... huhuhu bila la minah ni nak pakai...

aku x penah rasa raya ngan atuk n nenek dua2 belah..suma dah meninggal masa aku belum lahir lg.. :( dah la dok umah taman...bosan je..jiran2 blk kg.. klu abah aku x keja boleh la blk kg...umah mak cik aku ...

maryam pun mcm sama nasib ngan aku..nasib ada mak tok dia..tu je satu2nya... belah ayah dia dua2 dah xde :( moga Allah panjangkan usia mak aku..

Jasfyra said...

wah hirda, kemain lagi ngan lampu kelip2 tu...baru ler semangat raya tu berkobar2 kan...zura nk beli pelita yg cam hirda nya tu.tp xbeli2 lagi...nk beli sok ar.sok kan cuti..hehehee

seronok time raya kecik2 kan.bnyk sgt kenangan.zura pon akan berboria ngan adik.sama je baju...org mesti kenal.kalo baju boria tu,mesti anak pak mokhtar tu..kakakakaa..bila dah besar sket dah pandai malu.xmo pakai boria lagi...hehehe

xsabar lak rasanya nak raya..kakakaa.cam budak2 lak

zAnA said...

hirda....kami sebut lampu lip lap lip lap...coz' dia lip lap lip lap kan.....

sama arr hubby ko ngan hubby aku....demand kemain.....old fashion pun cun kan hirda..murah plak tu..yg dlm tube tu mahal oit...

teringat plak...kalu raya2 kat kg aku tak ramai yg pasang lampu lip lap nie....memasing pakat pasang pelita...satu umah harus ada lbh dari 10 pelita...meriah siut....

pastu time raya......sama arr....baju kurung sure mak aku jahit...dulu2 mmg tak merasa ler baju tempah ngan org.....sume mak buat....nak fesyen apa jer...gagah ler mak aku buat.....

ko form 1 dah pandia pakai jeans....aku, masuk itm baru ler merasa beli jeans....tu pun cokia punya....naper ntah, mak aku tak berkenan nengok anak dara dia pakai jeans.....kalu gi bandar pun, aku sebab baju kurung @ kebaya jer.........rasa dah cun dah tu....hik hik hik

bestkan raya dulu2...la nie best gark...tp dah x semeriah dlu....paling tak best coz' tak dpt main mercun & bunga api.......

lieya_latif said...

ohoooo kiteorg panggil lampu lip lap....lieya pun baru je pasang hirda...tu pun beli kat mydin rm9.90 he he ehe h

yg tukang jadi jage lampu...si mia...tepat kul 7.30 mlm die on kat suiz....tepat kul 10mlm nak tdo die jugak yg off kan.....siap ckp lagi... "ni lampu mia okey...dont touch!".....ceh!!!

Cik Puan Mimi said...

Ya allah citer kita sama.. dari baju kiko, villa (ceh kau ingat lg lagu ni ek), sampai naik form 1, lady like.. hehehe teringat aku zaman kecik2 aku jugak

tapi betul la, aku pun kecik2 org susah gak, sian arwah bapak aku, keja gomen, keta pun tak de, gi keja pun tompang org, mak aku housewife gak.. sob sob sob sedih ni.. so memang bajet pun agak tight gak ah masa tu

best ar baca citer kau collect duit raya tu.. aku pun dulu paling hebat dapat 50sen.. boleh gitu? nak compare jaman sekarang..

aku pun selalu boria dengan kakak aku kau.. mak jahit baju gak.. then bila aku dah pindah segamat (masa tu duk jb, living kos tinggi) baru la hidup kami pun naik taraf.. adik aku pun cam adik kau, tak merasa jaman hidup susah ni.. sedih aku tau

betul la hirda, anak2 zaman sekarang ni dah terlebih untung, baju? mana ada brand2 yang cikai2 ni, paling koman oskh kosh, guess, GAP dll

aku rasa kau tak merapu la, sebab apa yang kau citer tu meningatkan aku zaman aku jugak masa kecik2 dulu.. kita serupa..

heheh comel hardy bergambar dengan pelita tu.. tu pasang pelita nak main bunga api ker..

`aza`~ummie afiq~ said...

baguuih hirda...aku dah start "paksa" hubby aku beli lampu kelip2 tu dr last year lagi...hehhehee ditambah lagi dengan pelita keliling rumah....tahun ni..bila aku tanya..mana lampu kelip2...pelita tu semua??? next week nak pasang balik ni...dia buleh jawab kat aku...aalaa org kampung pun dah tak pakai lampu kelip2..pelita semua tuu..yg org bandar sebuk apersal???...haaa tak berbulu telinga aku dengaaaqq??? teruih aku diam..malas nak layan... :)

eija28 said...

wah..wah...dah citer pasal nak raya nie...eija panggil tu lampu kelip2...dah 2 hari pasang kat balkoni umah tu...dan lg satu psang kat dlm umah..kelakor lah plak....iman sampai tutup mata dia dgn tangan x nak tgk lampu tu...gayat sekejap...hehehe...oklah kak hirda kita potong cake selepas berbuka nanti erk...dah call booking tmpt tu ke?

Hirda Ibrahim said...

sue ~ aku sempat beraya dgn tok & nenek belah mak aku. belah ayah aku x sempat.
zuera ~ beli zura, tgk murah kat tesco now. heheeh
zana ~ phewittt..pakai bj kurung & kelaya pi pekan tu... aku ni lasak zana. perangai ngalahkan jantan (tapi dolu aaa). ko tau, si lampu kelip2 dlm tube tu.. hubby pi beli psang kat umah parents dia. x pe la.. asalkan dia bahagia...hihihi
lieya ~ oo lip lap lip lap... heheh ok ok
mimi ~ aih mesti la sama... kita kan umo lebih kurang je. tu zaman2 kalu pakai baju VILA ala2 mcm pakai guess or osh kosh le tuuu...hahahha
aza ~ wahh eksyen tuuuu.... hahaha.... sama la mcm hubby..old fashion konon...

Iena@MaMaJannah&Rizqi said...

ala aku lebih berkenan ngan model lampu lip lap2 tu pakai suar kotak2..
memang lah zaman dulu raya amat berbeza dari skrg..budak2 skrg ni celik2 mata dah pakai baju brand..
tapi aku ngan hubby nak ajor jannah ngan rizqi merasa payah untuk mendapat sesuatu..

Sham Ummi Echa said...

salam prkenalan hirda..
da baca few entry... suker baca citer hirda.. nk2 citer bab2 raya ni.. mengimbau kenangan sgguh la kan..sy pnggil lampu lip lap.. sbb dia merelip relap...hahhaha...

Ayong said...

amboi..mengerlip dah ye umah hang..heheheheh dari kajang ha leh nampak! ni yang rasa dah dekat nak raya ni..


anda kena tag ye..

Mommy Najeeb said...

hirda..aku pun guna lampu camni masa raya kecik2 dulu..tetiba lak ku rasa seperti mahu beli ini lampu la..nostalgia nih..huhuhu
Betoi la..zaman dulu aku ingat baju raya cap kiko, villa, kiki lala..lagi satu ladybird..hihi..mana ada lagi masuk cap guess, gap sama oshkosh walopun brand tu da lama. Aku anak bongsu and tunggal pompuan (for my dad) so abih hati la mommy and daddy shopping kt anak pompuan sorang ni masa kecik..tapi yg aku sedeynyer..to tell u the truth aku tak pernah merasa raya kt kampung mcm org lain..sebabnya mak aku anak tunggal (pak dia da meninggal..mak dia dok dgn kitorang-time tu la), my dad pulak dia 2 beradik shj tp..sejak tokwan kawen baru pas tok meninggal, dia xde la nak balik kedah..so masa kecik aku mmg raya kt PJ gi rumah kengkawan parents saja..soo jeles dengaq ceta org raya balik kampung dgn sepupu ramai2 (aku ni sepupu 6 org sahaja..sgt sedeykan.family kecik) mujur la hubby family besaq ..tp jauh la pulak..huhuhu

lieya_latif said...

itu soalan mmg pelempang jek jawapannye.....hehehehehehe

KIJE LAAA WEIIIIIIIIIIIII....

kak mimi pun siap half day.....cit!!!

azie(mama auni & erin) said...

hirda aku pun pgl lampu kelip2 jugak..

mummysya said...

salam ziarah...

Nice Blog

dilaOHdila said...

seronoknya nak sambut raya erk...mesti meriah bila sedaramara berkumpul sama.
Salam ramadhan dari acik dilla......